31 maart 2012

Etappe 6: Frank heeft last van kou


Het slechte weer van vrijdag heeft ook gevolgen voor de etappe van zaterdag. Door de zware regelval is een gedeelte van het parcours onbegaanbaar. Dat betekent een etappe die 6 kilometer korter is met 200 meter minder hoogtemeters.

Dit goede nieuws uit de rijdersbriefing is voor Frank een geschenk uit de hemel. De komkommerteler uit Chaam heeft een slechte nacht achter de rug vanwege het koude weer. Kou is niets voor hem. Verkleumd werd hij vanochtend wakker en bij de start heeft hij zijn arm en beenstukken aan en ook zijn windbreker.

Fameuze berg

De etappe begint met een ‘mass’ start. Dat betekent allemaal in één keer vertrekken. Aan de voet van de fameuze Groenlandberg ligt het eerste waterpunt. Frank rijdt in het begin niet gemakkelijk de berg op. De kou speelt hem nog steeds parten. Gelukkig breekt gaandeweg de klim de zon door. Van een hoogte van 550 meter klimmen de rijders geleidelijk door naar de top op 1.100 meter. Dan volgt een snelle afdaling. Jan: “Je merkt dat we veel ervaring hebben opgedaan na een week Cape Epic. Het dalen gaat ons steeds beter af.”
Op 1 kilometer vóór het tweede waterpunt worden Frank en Jan ineens luid aangemoedigd. “Haifa, Haifa”, schalt het langs het parcours. Het is Mike Koch van Haifa South Africa. Met zijn fotocamera in de aanslag staat hij het tweetal aan te moedigen. Bij het waterpunt kunnen ze even handen schudden en spreekt Mike het tweetal moed in.
Mike achterlatend rijden Frank en Jan de laatste 20 kilometer naar Oak Valley. Hier ligt een van de mooiste mountainbike parkoersen van de wereld waar je volgens Jan ‘gigantisch op kapot kunt gaan’. Gelukkig gaat de etappe over het stuk waar het vaak dalen is. Ook deze etappe is Team Haifa zonder kleerscheuren doorgekomen. Het ziet er naar uit dat de heren morgen samen gaan finishen en een officiële uitslag rijden omdat ze geen enkele etappe buiten de tijd zijn aan gekomen.

Het gaat lukken

Frank ziet erg uit naar een warm bad, een goed hotel en lekker eten. Een week kamperen en afzien tijdens de Cape Epic is voor hem meer dan voldoende. Morgen de laatste etappe naar Lourensford Wine Estate: de Champs-Elysees voor de mountainbikers. Nog 64 kilometer rijden met 1.350 hoogtemeters. Het gaat lukken.