30 maart 2012

Etappe 5: Na storm komt regen


De Cape Epic is er dit jaar een van extremen. Temperaturen van bijna 45 graden in het begin van de week, gisteren storm en vandaag regen, regen en nog eens regen.

Het begon afgelopen nacht al. Verschillende tenten moesten opnieuw strak gezet worden omdat ze doorlekten. Vanmorgen aan de start waren de rijders al doorweekt voordat het startschot geklonken had. Met bakken kwam het uit de hemel: zes zware buien volgden elkaar op. Diverse rijders raakten onderkoeld. Maar ja, er is maar één oplossing: doorrijden. De Cape Epic is niet voor niets de zwaarste meerdaagse mountainbikewedstrijd ter wereld.

Twee vuilniszakken

Frank en Jan hadden twee vuilniszakken over hun kleding getrokken tegen de kou. Maar op den duur voelde ook bij hen alles koud aan. De handen waren te stram om te remmen en te schakelen. Jan: “Onze banden zakten zowel bergop als bergaf weg in de blubber. Toch zaten we tijdens de eerste 50 kilometer redelijk op schema.” Bij waterpunt 3 krijgen de deelnemers te horen dat ze er een half uur langer over mogen doen. Frank: “We zitten op dat moment nog ruim binnen de tijd, maar die extra speelruimte is wel prettig.”

Snel vergeten

Na 9 uur en 24 minuten eindigen de heren op een 112e plaats in de masterklasse en 361ste in het algemeen klassement. Een goed resultaat maar verder snel vergeten deze dag. Morgen duurt de rit 91 kilometer met de beroemde Groenlandberg na ruim 40 kilometer. De weersvoorspellingen worden gelukkig beter...