29 maart 2012

Etappe 4: Sprong gemaakt in klassement


Ondanks dat de finish halen belangrijker is dan het klassement, heeft Team Haifa vandaag goede zaken gedaan. Van plaats 441 zijn Frank en Jan gestegen naar plaats 381. In het masterklassement staan de heren zelfs 122ste.

Etappe 4 heeft start en finish in Caledon. Er moet 105 kilometer gereden worden met 2600 hoogtemeter. Even na de start om 7.20 uur geeft Frank aan zware benen te hebben. De twee rijders besluiten rustig in ‘hun’ groepje te blijven rijden. Gaandeweg de ochtend gaat het beter met Frank. Een oorzaak zou kunnen zijn dat Vanessa Haywood meerijdt in dit groepje. Dit sportieve fotomodel uit Kaapstad zorgt er – uiteraard onbedoeld - voor dat het overwegend mannelijke deelnemersveld even ergens anders aan denkt dan aan de vermoeide benen.

Heel veel wind

Caledon ligt in het zuiden van Zuid-Afrika tegen de Indische Oceaan. Dit betekent veel, heel veel wind. “Het leek wel windkracht 8 of meer”, zegt Jan. “Diverse keren worden we bijna omver geblazen door de wind.” Wind tegen betekent ook lage snelheden. Dit wordt nog eens versterkt door het vele losse zand waar de renners vandaag doorheen moeten ploeteren. Jan: “Regelmatig zakt de snelheid tot onder de 10 kilometer per uur. Zelfs op stukken die naar beneden gaan. Mentaal gaat dit op den duur door je hoofd spelen omdat de kilometers heel langzaam voorbijgaan en je weet dat je maximaal tien uur over deze etappe mag doen.”
Gelukkig voelen de benen van beide heren goed aan. “We komen de meeste bergen fietsend boven”, zegt Frank. “Een keer heb ik me verstapt, maar dat heeft geen verdere gevolgen gehad.” De heren zijn inmiddels ook veel bijgeleerd. Een enkele keer besluiten ze af te stappen waar sommige waaghalzen toch op de fiets proberen te blijven met valpartijen tot gevolg. Jan: “Wij rijden niet mee om de eerste plaatsen. Safe finishen is voor ons het belangrijkste.”

Mooi klassement

En dat gebeurde vandaag ook. In 8 uur 46 minuten en 25 seconden kwam Team Haifa over de finish. Inmiddels staan ze 122e in de masterklasse en 381ste in het algemeen klassement. Morgen etappe nummer 5 naar Oak Valley Wine Estart. Weer een lange etappe (119 kilometer) met 2350 hoogtemeters. Frank: “We hebben er zin in. Alleen het weer zit wat tegen. Er wordt regen voorspeld en dat maakt het extra zwaar.”