28 maart 2012

Etappe 3: ‘Het licht gaat uit’


Jan heeft een zware dag. Na 90 kilometer gaat bij hem langzaam het licht
uit. Een pauze, energiegels en het juiste moraal houden hem in de race.

De verplaatsing van Robertson naar Caledon is een hele organisatie. Het betekent koffers pakken en het complete dorp moet verplaatst worden. De start van deze lange etappe (147 km, 2900 hoogtemeters) verloopt rustig. Een lang lint vertrekt uit Caledon. De eerste 16 kilometer is asfalt. In waaiers valt het peloton uiteen. Jan: “Na enkele dagen weet je je plaats. Wij blijven lekker in onze groep rijden met steeds meer bekenden van de voorgaande dagen.”

Brede boerenwegen

Tot aan 38 kilometer zijn het brede boerenwegen. Dan doemt de eerste berg op.
Het veld ligt ver uit elkaar zodat iedereen fietsend naar boven kan. Frank rijdt net als gisteren beregoed. De traktatie van gisteren – grote biefstuk met friet - van Mike Koch van Haifa South Africa heeft hem goed gedaan.
Jan verteert de etappe minder goed. Na 90 kilometer gaat het licht langzaam uit. Jan: “Ik moest even in de schaduw zitten en vroeg Frank te stoppen.” Beide rijders zijn op dat moment al door het vaste voedsel (brood en sportrepen) heen. Er wordt overgeschakeld op gels. “Ze werken snel”, zegt Jan. “Maar blijven smerig.”

Volstoppen met eten

Een korte pauze en de nieuwe energie doen het lichaam van Jan goed. Na 105 kilometer voelt hij zich weer ‘fit’. Frank: “Zolang je je kunt volstoppen met eten en drinken, komt het goed. Op het moment dat dit niet meer lukt, moet je je zorgen gaan maken.” De laatste 10 kilometer zijn erg zwaar. Team Haifa rijdt z’n eigen tempo. Een quad met een cameraman achterop raast voorbij, de renners in een stofwolk achterlatend. Maar in de afdaling van een heuvel kijken de renners ineens tegen de onderkant van de quad. Met vereende krachten wordt de machine weer overeind gezet. Niets kapot, niets beschadigd, zelfs de camera niet.

Weer een zware dag

Ruim binnen de limiet van elf uur is Team Haifa binnen. Weer een etappe voorbij. Morgen etappe nummer 4: 105 km met 2600 hoogtemeters. Een zware dag, net als alle andere….