26 maart 2012

Etappe 1: Lege voorband vlak voor de start

Tijdens de Cape Epic slaapt iedereen in rode tentjes van de organisatie (zie foto proloog). Met Schotse doedelzakmuziek worden de rijders ’s ochtends gewekt. Het is 05.00 uur. De belangrijkste taak is nu om stevig te ontbijten zodat het lichaam de helse tocht van 115 kilometer over woest terrein aan kan.

Daarna is het fietsen ophalen en naar de start. Jan heeft pech: de voorband van zijn fiets is leeg. En dat is niet het enige: “In het donker draai ik het ventiel er uit in plaats van los. Het ventiel vliegt door de lucht in het gras. In het donker is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig vind ik snel een fietsenmaker die er voor 80 euro een nieuwe voorband oplegt.”

45 graden in de zon

De enkel van Frank heeft de nacht goed doorstaan. Om 07.20 uur staat Team Haifa aan de start. Het is bewolkt maar de voorspelling is dat de zon later gaat doorbreken en dat het op sommige hellingen 45 graden gaat worden. De eerste 15 kilometer zijn relatief eenvoudig. Daarna volgen twee pittige beklimmingen. “In de afdaling was het oppassen”, zegt Frank. “Bij de tweede afdaling rook ik de remblokken. De schijven waren helemaal zwart.”
Tijdens de verschillende waterpunten kan drank aangevuld worden en liggen er onder andere boterhammen en sportrepen klaar. Jan: “In de ochtend gaat dat nog wel. Later op de dag wil je alleen maar gels.”

Last van kramp

Op 55 kilometer volgen nog twee flinke klimmen. Zowel Frank als Jan hebben last van kramp en gaan een kleiner verzet rijden dan gewenst. De laatste kilometers zijn gelukkig nagenoeg vlak en de laatste 3 kilometer is zelfs over asfalt. Na 8 uur 20 minuten en 37 seconden is Team Haifa binnen, ruim binnen de maximale tien uur.
In het algemeen klassement is Team Haifa wel wat gezakt naar plaats 455, in het masterklassement staat Team Haifa 145ste. Jan: “Maar dat maakt niet uit. Zelfs met de rode lantaarn zij we tevreden. Als we maar finishen.”

Dinsdag: etappe 2

Dinsdag wordt vanuit Robertson de tweede etappe verreden. De rijders maken nu een andere lus van 119 kilometer (en 1650 klimmeters) om weer te eindigen in Robertson. De maximale tijdsduur is 9,5 uur.